Pěstitelská pálenice Pacov |
Stručné zásady pro získání kvalitního jemného a vysoce aromatického ovocného destilátu: 1. Hlavním předpokladem pro získání vysoce jakostního ovocného destilátu je kvalitní ovoce a z něho kvas, připravený s náležitou péčí a pozorností při respektování následujících doporučení. 2. Ovoce určené pro kvašení nechte plně vyzrát až přezrát (hniličení u hrušek nevadí, ovoce je ještě kvalitnější když „přejde“ mrazem). 3. Ovoce musí být zdravé nepoškozené, bez plísně a hniloby, čisté, zbaveno stopek, listí, trávy, hlíny, větviček. 4. Kvasné nádoby používejte jen od potravin, nejlépe z materiálů nerez, plast, laminát, sklo. Vhodné jsou nádoby s víkem, které lze vzduchotěsně uzavřít a instalovat kvasnou zátku (hadička z kvasné nádoby ponořená do vody, např.přes víčko na PET lahve). Před každým plněním nádoby vždy dokonale vyčistěte. NEPOUŽÍVEJTE igelitové pytle ani vložené do nádoby! Doprava kvasu do kotle se provádí podtlakem, při kterém dochází k nasátí i pytlů! 5. Před vložením do kvasné nádoby je nutné ovoce upravit. Jádrové ovoce (jablka, hrušky) je nutné podrtit (jemná ovocná dřeň rychleji a lépe kvasí a více prokvasí), případně vylisovat a kvasit jako ovocné víno, peckové ovoce (švestky, pološvestky, meruňky a příbuzné peckoviny) je nutné pomačkat (např. dřevěným tloukem) a je možné i částečně či úplně odpeckovat (pecky způsobuji hořkomandlovou příchuť destilátu), broskve je nutné úplně ODPECKOVAT, třešně, višně, rybíz, hroznové víno … je nutné odstopkovat. Pecky nedoporučujeme drtit. 6. Kvasné nádoby plňte nejlépe najednou a vždy pouze do 4/5 objemu. Do kvasu doporučujeme přidat kvasinky a živnou sůl a případně enzymy pro zvýšení jistoty vedení kvasů a vyšší výtěžnost. 7. Naplněné nádoby umístíme uzavřeme víkem nebo igelitovou fólií a umístíme do místnosti bez větších teplotních výkyvů (nejlépe 14 – 20°C), při nižších teplotách probíhá kvašení pomaleji, pod ca 8°C se skoro zastavuje (dle použitého druhu kvasinek). Kvasný proces probíhá samovolně, obsahem nemícháme, nádobou zbytečně nehýbeme. Po několika dnech se na povrchu objeví „deka“, kterou nenarušujeme, případnou plíseň šetrně odstraníme. Letní ovoce kvasí 2 – 6 týdnů (třešně, jahody) pozdní ovoce kvasí 8 – 12 týdnů (švestky, jablka, hrušky …) v závislosti na teplotě. Kvašení je zpravidla ukončeno, když z nádoby umístěné v teplotě min. 10 °C neuniká CO2 , a „deka“ se propadá. Případnou plíseň na dece je nutné odstranit před potopením nebo před dopravou na vypálení. Po dokončení kvašení se objednejte na pálení. Je možná kontrola refraktometrem. 8. Zdravý prokvašený kvas je možné uskladnit v chladném místě i několik týdnů. Je nutné zabránit přístupu vzduchu ke kvasu.
V případě dotazů
či nejasností nás neváhejte
kontaktovat ! |
- v obchodě Pošenská 122, 395 01 Pacov
- telefon 606 355 728
Pěstitelská pálenice Pacov
Pavel Vaněk
Pošenská 122, 395 01 Pacov
telefon: 606 355 728
e-mail: palenicepacov@seznam.cz