Pěstitelská pálenice Pacov

Home

Příprava kvasu

Provozní řád

Ceník

Recepty

Ocenění

Aktuality

Na této stránce zveřejňujeme některé recepty na domácí výrobu různých likérů, převážně s využitím ovocných pálenek.

Při přípravě se fantazii a využití domácích zásob jednotlivých ingrediencí meze nekladou.

Seznam: 

         Višňovka

         Ořechový likér

         Mystery

         44                   

         Kmínový likér

         Jeřabinka

         Šípkový likér

         Vaječný likér

 
 
Višňovka
 

            Na 1 lt jablečné pálenky (50 -52%)  :

            1 kg višní

            1/2 kg cukru

            1/2 litru vody

            skořice

            vanilka

            4 hřebíčky

            anýz

            4 ořechy nezralé

            badyán

            1/2 pomeranče

           

            Minimálně tři týdny uležet, poté přefiltrovat a stočit do lahví.

 

 Ořechový likér

            K přípravě ořechového likéru potřebujeme:

            (na cca 2 l hotového likéru)

 

            1) 1,2 kg zelených vlašských ořechů

            2) 10 ks hřebíčku

            3) kousek skořice

            4) kůru z 1 pomeranče

            5) 0,9 kg cukru

            6) 0,9 l vody

            7) 1 l  60% pálenky

 

Ořechy je potřeba nasbírat asi v polovině června, musí se dát propíchnout sirkou. Omyjeme je, nakrájíme na kolečka nebo rozčtvrtíme a nasypeme je do velké lahve od okurek. Ořechy zalijeme lihem a 0,45 l vody. Přidáme hřebíček, skořici a nastrouhanou kůru z pomeranče. Ořechy musí být ponořené. Láhev uzavřeme celofánem a necháme ji tři týdny na slunném místě. Občas se sklenicí zamícháme.

Po třech týdnech obsah lahve přelijeme přes cedník, ořechy vyhodíme a přecezený likér ještě přelijeme přes jemné plátno. Povaříme 0,45 l vody s cukrem a po vychlazení přilijeme k likéru. Vše promícháme a nalijeme do lahví a zazátkujeme. Likér by se neměl kazit, protože jeho konečná koncentrace je přibližně 30% obsahu alkoholu. Likér má příjemně sladce hořkou chuť.

 
M y s t e r y

            1/2 lt slivovice

            1 lt sladkého bílého vína

            1 dcl rumu

            1 vanilka

            3 hřebíčky

            1 pomeranč dělený bez kůry

            1 citron dělený bez kůry

            40 dkg krupicového cukru

 Vše dáme do sklenice, přikryjeme celofánem, 10 dnů necháme vyluhovat, přecedíme přes filtrační papír do lahví.

44

            1/2 lt vodky 40%

            44 zrnek kávy

            1 pomeranč bez kůry, napíchat 44 otvorů

            44 kostek cukru /ověřeno,že stačí 35 ks/

           

Vše dáme do sklenice, přikryjeme celofánem, 44 dnů necháme vyluhovat, přecedíme přes filtrační papír do lahví.

 
Kmínový likér

            1 lt pálenky (50 - 52 %)

            7 dkg tlučeného kmínu

 

Tlučený kmín necháme 1 týden vyluhovat ve sklenici uzavřené celofánem, přecedíme přes filtrační papír,

svaříme  50 dkg cukru v 1 lt vody, necháme vychladnout a smícháme, slijeme do lahví.

           

  

J E Ř A B I N K A

 

            1/2 lt jeřabin se nechá 8 dní močit v dobré žitné kořalce, koňaku nebo jablečné pálence.

            Nato se plody vylisují, k nim se přidá 1/2 lt vody s 1/2 kg cukru. Naplníme

            lahve, dobře zazátkujeme a dáme do sklepa. Čím déle likér leží, tím je lepší.

 
Š Í P K O V Ý    L I K É R 

            Na 1 lt slivovice 60% :

            1/2 kg zralých šípků, nejlépe přešlých mrazem,

            Odstraníme okvětí a stonky, šípky nedrtíme

            3 lžíce spařených rozinek

            5 kuliček nového koření

            5 hřebíčků

            kůra z 1/2 citronu

            kůra z 1/2 pomeranče

            kousek celé skořice

            kousek vanilky

 

Necháme stát na teplém místě 14 dnů /?/ - pokojová teplota

Svaříme 1/2 lt vody s 21 dkg cukru.Po vychladnutí smícháme s přefiltrovaným nálevem ze šípků.

Vaječný likér

            K přípravě vaječného likéru potřebujeme:

            (na cca 1 l hotového likéru)

            1) 5 vaječných žloutků

            2) 5 polévkových lžic moučkového cukru

            3) 1,5 dcl slazeného mléka (Salko)

            4) 0,4 - 0,5 l neslazeného kondenzovaného mléka (Tatra)

            5) 1 vanilkový cukr

            6) 2 dcl a více rumu (žitné, pálenky a pod)

 

Do mixeru dáme všechny přísady mimo alkoholu a řádně promícháme. Potom přimícháme alkohol. Doporučuje se tento likér uchovávat v chladničce. Dále je dobré likér uchovávat v lahvi se širším hrdlem. Při menším množství alkoholu se stane, že likér v lahvi po nějaké době zhoustne a nejde nalévat a pak přichází na řadu lžička.

 


 Bližší informace podáváme a objednávky přijímáme v pracovní dny úterý-pátek 10.30 - 15.00 hod:    

            - v obchodě Pošenská 122, 395 01 Pacov

            - telefon 606 355 728

Pálenice Pacov - pohled z ulice Pálenice Pacov - pohled ze dvora Pálenice Pacov - technologie pálenice Pálenice Pacov - vakuová doprava a předehřev kvasů

 

        Pěstitelská pálenice Pacov

        Pavel Vaněk

        Pošenská 122, 395 01 Pacov

        telefon: 606 355 728

        e-mail: palenicepacov@seznam.cz