Na
této stránce zveřejňujeme některé recepty na
domácí výrobu různých likérů,
převážně s využitím ovocných pálenek.
Při přípravě se fantazii a využití
domácích zásob jednotlivých ingrediencí meze nekladou.
Seznam:
Višňovka
Ořechový likér
Mystery
44
Kmínový likér
Jeřabinka
Šípkový likér
Vaječný likér
Višňovka
Na 1 lt jablečné pálenky
(50 -52%) :
1 kg višní
1/2 kg cukru
1/2 litru vody
skořice
vanilka
4 hřebíčky
anýz
4 ořechy nezralé
badyán
1/2 pomeranče
Minimálně tři týdny uležet,
poté přefiltrovat a stočit do lahví.
Ořechový
likér
K přípravě ořechového likéru
potřebujeme:
(na cca 2 l hotového likéru)
1) 1,2 kg zelených vlašských
ořechů
2) 10 ks hřebíčku
3) kousek skořice
4) kůru z 1 pomeranče
5) 0,9 kg cukru
6) 0,9 l vody
7)
1 l 60% pálenky
Ořechy je potřeba nasbírat asi v polovině
června, musí se dát propíchnout sirkou. Omyjeme
je, nakrájíme na kolečka nebo rozčtvrtíme a
nasypeme je do velké lahve od okurek. Ořechy zalijeme lihem a
0,45 l vody. Přidáme hřebíček, skořici a nastrouhanou
kůru z pomeranče. Ořechy musí být ponořené.
Láhev uzavřeme celofánem a necháme ji tři
týdny na slunném místě. Občas se sklenicí
zamícháme.
Po třech týdnech obsah lahve
přelijeme přes cedník, ořechy vyhodíme a přecezený likér ještě
přelijeme přes jemné plátno. Povaříme 0,45 l vody s cukrem a po vychlazení
přilijeme k likéru. Vše promícháme a nalijeme do lahví a
zazátkujeme. Likér by se neměl kazit, protože jeho konečná koncentrace je
přibližně 30% obsahu alkoholu. Likér má příjemně sladce hořkou chuť.
M y s t e r y
1/2 lt slivovice
1 lt sladkého bílého vína
1 dcl rumu
1 vanilka
3 hřebíčky
1 pomeranč dělený bez kůry
1 citron dělený bez kůry
40 dkg
krupicového cukru
Vše dáme do sklenice, přikryjeme celofánem,
10 dnů necháme vyluhovat, přecedíme přes filtrační papír do lahví.
44
1/2 lt vodky 40%
44 zrnek kávy
1 pomeranč bez kůry, napíchat 44
otvorů
44 kostek cukru /ověřeno,že
stačí 35 ks/
Vše dáme do sklenice, přikryjeme celofánem,
44 dnů necháme vyluhovat, přecedíme přes filtrační papír do lahví.
Kmínový likér
1 lt
pálenky (50 - 52 %)
7 dkg tlučeného kmínu
Tlučený kmín necháme 1 týden
vyluhovat ve sklenici uzavřené celofánem, přecedíme přes filtrační papír,
svaříme 50 dkg cukru v 1 lt vody, necháme vychladnout a smícháme, slijeme do lahví.
J E Ř A B I N K
A
1/2 lt jeřabin se nechá 8 dní
močit v dobré žitné kořalce, koňaku nebo jablečné pálence.
Nato se plody vylisují, k nim
se přidá 1/2 lt vody s 1/2 kg cukru. Naplníme
lahve, dobře zazátkujeme a dáme
do sklepa. Čím déle likér leží, tím je lepší.
Š Í P
K O V Ý L I K É R
Na 1 lt slivovice 60% :
1/2
kg zralých šípků, nejlépe přešlých mrazem,
Odstraníme okvětí a stonky, šípky nedrtíme
3 lžíce spařených rozinek
5 kuliček nového koření
5 hřebíčků
kůra z 1/2 citronu
kůra z 1/2 pomeranče
kousek celé skořice
kousek vanilky
Necháme stát na teplém místě 14
dnů /?/ - pokojová teplota
Svaříme 1/2 lt vody s 21 dkg
cukru.Po vychladnutí smícháme s přefiltrovaným nálevem ze šípků.
Vaječný
likér
K přípravě vaječného likéru
potřebujeme:
(na cca 1 l hotového likéru)
1) 5 vaječných žloutků
2) 5 polévkových lžic
moučkového cukru
3) 1,5 dcl slazeného mléka (Salko)
4) 0,4 - 0,5 l neslazeného
kondenzovaného mléka (Tatra)
5) 1 vanilkový cukr
6) 2 dcl a více rumu (žitné,
pálenky a
pod)
Do mixeru dáme všechny
přísady mimo alkoholu a řádně promícháme.
Potom přimícháme alkohol. Doporučuje se tento
likér uchovávat v chladničce. Dále je dobré
likér uchovávat v lahvi se širším
hrdlem. Při menším množství alkoholu se stane, že
likér v lahvi po nějaké době zhoustne a nejde
nalévat a pak přichází na řadu lžička.
|